Półpłynne diody i memrystory
8 grudnia 2010, 14:18Na North Carolina State University powstały układy elektroniczne zbudowane z płynnych metali i hydrożeli. Kwazipłynne diody i memrystory powinny lepiej niż tradycyjna elektronika współpracować z wilgotnymi, miękkimi substancjami, takimi jak np. ludzki mózg.
![](/media/lib/79/porsche-a3164c7176a4571029136cf6d9496053.jpg)
Porsche jak ogon pawia
17 czerwca 2011, 09:01Kupowanie na pokaz jest u mężczyzn napędzane chęcią przeżycia przelotnego romansu. Choć ta strategia działa na kobiety, jednocześnie potrafią one przejrzeć ukryte motywy działania właściciela luksusowych towarów i czasem taki partner jest dla nich atrakcyjniejszy, a czasem nie. Wszystko zależy od przewidywanego czasu trwania związku i jego motywów.
![](/media/lib/101/n-kucyk-42df64009396afa2c41a484eb0605ca2.jpg)
Sformułowano równanie kształtu kitki
13 lutego 2012, 10:44Po co komu wiedzieć, jak wygląda rozkład włosów w kucyku? Czy chodzi o coś więcej niż estetyka? Okazuje się, że tak i naukowcy z Uniwersytetów w Cambridge i Warwick, którym ostatnio udało się wytłumaczyć kształt kitki, podkreślają, że wyniki znajdą zastosowanie w przemyśle tekstylnym, animacji komputerowej czy kosmetykach do włosów.
![](/media/lib/115/n-drzewa-d33fc96bc9672743bc910325a319326b.jpg)
Mniej węgla trafia do gleby
11 lipca 2012, 14:01Richard P. Philips, profesor biologii z Indiana University, po dwóch dekadach badań doszedł do wniosku, że niektóre przypuszczenia dotyczące cyklu obiegu węgla są błędne. Uzyskane przez niego wyniki nie napawają optymizmem.
![](/media/lib/87/n-mozgopodobny-obiekt-986498aedf575d412d9261b607dedcd8.jpg)
Co fruktoza robi z mózgiem...
2 stycznia 2013, 14:55Badania obrazowe mózgu wykazały, że spożycie glukozy, lecz nie fruktozy zmniejsza dopływ krwi i aktywność rejonów regulujących apetyt. Co więcej, konsumpcja glukozy, lecz znowu nie fruktozy prowadzi do silniejszej subiektywnej sytości (JAMA).
![](/media/lib/92/n-danie-rybne-743d91c25d3671460405f1109ccbcf77.jpg)
Tłuszcz hamuje syntezę ważnego przekaźnika przewodu pokarmowego
19 sierpnia 2013, 10:41Naukowcy ustalili, czemu niektórym tak trudno trzymać się niskokalorycznej diety.
![](/media/lib/180/n-cukierki-825e751d05f45c49d829f856a47ff0a3.jpg)
Wyobrażanie zapachu dźwignią reklamy?
24 lutego 2014, 15:10Wyobrażanie sobie zapachu produktu (ang. smellizing) zwiększa chęć nabycia i skonsumowania reklamowanych produktów.
![](/media/lib/202/n-botoksnerwy-71543dd078548762c9497deed31d04fc.jpg)
Odcięcie nerwów szkodzi nowotworowi
21 sierpnia 2014, 10:51Naukowcy z Columbia University Medical Center sugerują, że nerwy mogą odgrywać kluczową rolę we wzroście nowotworu żołądka. Niewykluczone, że blokowanie sygnałów nerwowych za pomocą technik chirurgicznych bądź botoksu stanie się nową metodą leczenia tego nowotworu.
![](/media/lib/152/n-zlamany-palec-6a7bd3f18a9fb1c0fba25ff7d852ad43.jpg)
Komórki macierzyste szpiku przyspieszają zrastanie kości cukrzyków
19 maja 2015, 06:26Dodanie komórek macierzystych szpiku zdrowych dawców do złamań u cukrzyków zwiększa wytrzymałość zregenerowanej kości.
![](/media/lib/233/n-jonyalice-025818eaabdf63bf3a24993791678000.jpg)
Jony ołowiu zderzają się w LHC
27 listopada 2015, 06:57Wielki Zderzacz Hadronów, który zakończył tegoroczną serię zderzeń protonów, osiągnął właśnie najwyższą w historii energię zderzeń jonów ołowiu. Po krótkiej przerwie i zmianie konfiguracji Zderzacza już 17 listopada wysłano pierwsze wiązki, a wczoraj przedstawiciele CERN-u ogłosili, że uzyskali stabilną wiązkę